Haber

Manisa Soma’da Maden İşçisini İşten Çıkardığı İddiası

Manisa Soma’da Yeni Anadolu Madencilik’te çalışan Ramazan Gündoğan, Müstakil Maden İşçileri Sendikası üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını ve sendikanın sosyal medyadaki paylaşımlarını beğendiğini iddia etti. Gündoğan, “Bana hiçbir şekilde tazminat hakkı verilmedi. İşten çıkarma kodum 26, halbuki ben şirketime asla hakaret etmedim, hakaret etmedim.”

Manisa Soma’da Yeni Anadolu Madencilik’te çalışan Ramazan Gündoğan’ın işten çıkarılmasına ilişkin Bağımsız Maden İşçileri Sendikası basın açıklaması yaptı. Ege Linyit İşletmeleri Müdürlüğü önünde konuşan Gündoğan, şunları söyledi:

“SYNDICA’YA GİDİNCE MOBİNG BAŞLADI”

“2016 Yılından beri Yeni Anadolu Madencilik’te çalışıyorum. İşimi seviyorum ve zevkle çalışıyorum. Hiç rapor vermedim, ara sıra devamsızlık yapmadım. Bu güne kadar bir sıkıntı yaşamadım. Serbest Maden Personeli’ne katıldığımdan beri Bana sendika, mobbing ve baskı uygulanmaya başlandı.Ben kazıcı operatörüyüm.İşim olduğu halde düz işçi olarak çalıştım.Diğer arkadaşlarımdan 1800-2000 lira arası daha düşük maaş alıyorum.Bu nedenle , sendikada temsilci olarak mücadeleme devam ettim.Geçen mayısın 4’ünde kartım bana bağlandı.5 ayın 5’inde çıkış verildi.Çıkış vermek için bir sebep olmamasına rağmen çıkıştan rahatsız oluyorlar. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın şirket aleyhine yaptığı işlemlerden herhangi bir tazminat almadım.İşten çıkarma kodum 26 iken şirketime asla hakaret ve hakaret etmedim.İyi çalıştım.Soğuk algınlığım yok. hakkımı arayacağım, ya verilecek ya verilecek.”

“İŞÇİNİN HAKLARINI SAVUNDUĞU İÇİN ÇIKIŞINI VERDİN”

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır şunları söyledi:

“Sendikamızın merkezi Soma’da. 15 bine yakın madencimiz çalışıyor. 301 maden faciasının ardından bu kardeşlerimizin vefatı üzerine bu sendikayı kurduk. Bu sendikanın amacı işçi hakları mücadelesidir. Ramazan Gündoğan 2 aydır işsiz 26. sayısında disiplin kurulu suçundan ceza almış çıktılar istifa ettiler aslında işçiye tutanak tutulması lazım işçiye rapor alınmadı bunda suç işlediler Konuyu kaymakamla, belediye başkanıyla, belediye başkanıyla, milletvekiliyle görüştüm.Pazarlığa açığız.Patron hep mi haklı bu çalışanlar hiç mi haklı değil.Personel dövülüyor. , personel hatalı personel işten atılıyor işçi hatalı işçi ölüyor işçi yine yanılıyor Biz Müstakil Maden İş Sendikası olarak buna karşıyız çalışanların yanındayız şu anda 500 kişi çalışıyor Yeni Anadolu Madencilik’te kat işçisi olarak. Buradan TKİ müdürüne sesleniyorum, Valiye, Enerji Bakanına sesleniyorum; Bu işçi hakkını savunduğu için vazgeçtiniz. Anayasanın 51. maddesi çok açık. Herkes istediği sendikaya üye olabilir. Bu çalışan kardeşimizi işine iade edeceğiz. Bu çabayı sürdüreceğiz. Bugün basın açıklamasına geldik. Bir daha asla buraya böyle gelmeyeceğiz. Bu personelin bir an önce görevinin başına dönmesini bekliyoruz.”

“FESİH NEDENİ SENDİKAL FAALİYETLERDİR”

BirlikAvukatı Yağız Timocin şunları söyledi:

“Ramazan’ın işten çıkarılma sebebinin sendikal faaliyetleri olduğunu biliyoruz. Özellikle Yeni Anadolu Madencilik’te Müstakil Maden İş Sendikası’nın faaliyetlerinin artması, bu örgütlenme sonucu üyelere yönelik baskılar, basın açıklamaları. Bu baskılara karşı sendikanın madenin önünde yaptığı jandarmanın müdahalesiyle, “Bu feshin gerçekleşmiş olması bile Ramazan’ın çalışma hakkının sendikal nedenlerle feshedildiğini gösteriyor. Ramazan’a bizzat dediler ki, “Sizin Müstakil Maden Personeli Sendikanıza ait bir paylaşım var, bir beğeni var. Bu nedenle açıkça çalışma hakkını feshediyoruz.”

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMADI

Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri Operasyon Müdürü Hüseyin Bardaklı, iddiayla ilgili basına açıklama yapmak istemediğini belirtti.

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu