Ekonomi

Makine ve maden, ihracatta rekora koşuyor

Türkiye’nin üreticileri çok güç bir yılı ihracat rekorları ile kapatmaya hazırlanıyor. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) datalarına nazaran, Türkiye’nin makine ihracatındaki rekor geçen ay da devam etti. Makine imalat sanayisinin ocak-ekim ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 artarak 20,5 milyar dolara ulaştı.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu makine sektörünün ihracat fırsat ve potansiyelinin, Türkiye’nin ihracat bazlı büyüme modeline geçtiği yıllar içindeki en yüksek düzeyinde olduğunu belirterek, “Küresel stagflasyon kaygıları giderek güçlenirken tedbirlerin de muğlaklaştığı bu dönemde, makine imalat sektörümüz Türkiye ekonomisi için sıra dışı bir potansiyel sunuyor” dedi.

İlk iki sırada yer alan Almanya ve ABD’ye toplam ihracat 4 milyar doları bulurken, bu alanda üçüncülüğe yükselen Rusya’ya makine satışı 1 milyar dolar sonuna dayandı. Ocak-ekim devrinde Rusya’ya makine ihracatındaki artış yüzde 43,8’e yükseldi.

Serbest bölgeler dahil edilmediğinde makine ihracatı ölçü olarak yüzde 2,2 artışla 3 milyon tonu geçti. Kilogram başına düşen ihracat ünite kıymeti 6,3 dolar olarak gerçekleşti.

Gözler Almanya’nın verilerinde

MAİB Lideri Karavelioğlu, ayrıcalıklı müşterileri olan ülkelerin yatırım ve risk iştahını etkileyen ögelerini yakından izlediklerini tabir ederek, ihracatın yüzde 60’ını yaptıkları Avrupa ülkelerinde uygulamaya konulan tasarruf tedbirlerinin, başta enerji yoğun sektörlerdeki müşterilerini etkileyeceğini söyledi. Karavelioğlu, Avro Bölgesi’nde en belirleyici aktörün Almanya olacağını, bu ülkenin 200 milyar doları bulan yerli imalatçıyı müdafaa şemsiyesinin yatırım ortamını canlandıracağını anlattı.

Madende Latin Amerika açılımı
Türkiye’nin ihracat rekorları kıran bir öbür bölümü de madencilik. Uzak Doğu pazarını genişletmeyi ve Latin Amerika’ya açılmayı hedefleyen madencilik bölümü, yılı 6,5-6,6 milyar dolar civarında rekor düzeyde kapatmayı planlıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Dal Heyeti ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) İdare Heyeti Lideri Rüstem Çetinkaya, pandemi nedeniyle 3 yıl ortadan sonra gerçekleştirilen Bursa 6. Milletlerarası Blok Mermer Fuarı ile ilgili beklentinin yüksek, stantların dolu olduğunu söyledi. Fuarda 50 bin tona yakın blok mermerin sergilendiğini belirten Çetinkaya, eserlerin satışlarının 8-10 milyon dolarlık bir hacme ulaşacağını aktardı. Hem maden dalının hem de doğal taş bölümünün seneye çok süratli başladığına dikkati çeken Çetinkaya, şöyle devam etti:

“Pandemi sonrasında stokların azalmasıyla birlikte önemli bir talep vardı. Devamında ABD çok önemli bir taleple geldi. En büyük pazarlarımızdan biri olan ABD’ye senenin ilk yarısında ciddi sevkiyatlar yapıldı. Fakat ikinci yarıyla birlikte ve özellikle son iki ayda Amerika’daki resesyon söylentilerinin artık düzgünce hissedilir olmasıyla alımlar çok süratli bir formda yavaşlamaya başladı. Buna karşın tüm dalda totalde yüzde 10’luk bir artışla 6,5-6,6 milyar dolar üzere bir düzeyde maden ihracatımızı bugüne kadarki en büyük sayıyla kapatmış olacağız. Çin pazarı maalesef hala kapalı. Bu kayıpları yaşamamıza karşın hala yüzde 10 artış bence önemli bir muvaffakiyet.”

Ticaret Bakanlığı’ndan ‘teknik engel’ adımı

Ticaret Bakanlığı, ülkelerin uyguladığı teknik mahzurların ihracatın önüne çıkmaması için adım attı. Bakanlık tarafından birinci sefer hazırlanan Ticarette Teknik Mahzurlar Raporu’yla, ihracatçıların farklı ülke pazarlarına girişte karşılaştıkları test ve belgelendirme işlemleri ve standartlar gibi engellere karşı hazırlıklı olması ve ticaretin bu engeller sebebiyle aksamadan işlemesi amaçlanıyor. Raporda, ihracatçıların bilgilendirilmesi için Türkiye’nin maksat pazarları ortasında yer alan 15 ülke tarafından uygulanan teknik maniler de tek tek sıralandı. İhracatçıların bu alanda karşılaştıkları sıkıntılara ait yapılan ankete nazaran de firmaların yüzde 98’i ihraç pazarlara girişte ticarette bir teknik mani ile karşılaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu