Ekonomi

Antalya OSB’de 70 Fabrikanın Çatısına Güneş Enerjisi Santrali Kuruldu

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) 385 fabrikanın 70’inin çatısına güneş enerjisi santralleri (GES) kurulu olup, 73 fabrikanın üretim aşaması devam etmektedir. 70 fabrika çatısı yılda 59 milyon kWh elektrik üretiyor, OSB’de yıllık tüketilen elektriğin yüzde 10’u buradan karşılanıyor. Antalya OSB Lideri Ali Bahar, “Bu çatıların 1,5 milyon metrekaresini güneş enerjisi yaptığınızda Antalya OSB’nin 09.00-17.00 saatleri arasında dışarıdan herhangi bir elektriğe ihtiyacı kalmıyor.”

Toplam 385 fabrikanın faaliyet gösterdiği Antalya OSB’de sanayiden tarıma, gıda ürünlerinden ağaç ve orman ürünlerine kadar birçok sektörde üretim yapılırken, fabrikaların çatıları da güneş enerji santralleri (GES) ile elektrik enerjisi üretiyor. ) ‘Çatıya Özgürlük’ isimli proje kapsamında kuruldu. Aynı zamanda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı da olan Antalya OSB Lideri Ali Bahar, 2018 yılında ‘Çatıya Özgürlük’ isimli bir projeyi Türkiye’nin gündemine getirdiklerini belirterek, “Konuştuğumuz proje Henüz hayata geçmiş bir proje değil aslında. Hatta bizim dediğimiz gibi geçseydi çok zor olurdu.” ‘Çatıya Özgürlük’ projemiz, organize sanayi bölgelerindeki tüm fabrikaların çatılarını altındaki tüzel kişilikten ayırmak, bir nevi fabrikanın çatısının havaya kaldırıldığını, üzerine güneş panelleri yerleştirileceğini hayal etmek. tüm OSB’nin çatıları organize sanayi bölgesi yönetim kurulu tarafından tek elden yapılıyor. proje. Finans şirketleriyle anlaşma yapılacak, tüm fabrikaların çatıları güneş enerjisi santralleriyle donatılacak, daha sonra bu finans şirketlerine maliyetin geri kazanılması süresi olan 5,5-6 yıl içinde geri dönüş sağlanacak. Borç ödendikten sonra çatı, altındaki tüzel kişiye devredilecekti. Bu ‘çatılar için özgürlük’ projesi idi, bu tam olarak elde edilmedi, ancak büyük bir mesafe elde edildi “dedi.

GES 70 FABRİKADA KURULDU, 73’Ü ÜRETİM AŞAMASINDA

‘Çatıya Özgürlük’ projesi kapsamında 4 banka ile protokol imzaladıklarını ve bu protokollerin sanayicilere gönderildiğini belirten Bahar, Antalya OSB’de fabrika çatılarına kurulan Güneş Enerjisi Santrallerinin sayısının 70’e çıktığını ve bu protokollerin sanayicilere gönderildiğini açıkladı. ürettikleri elektrik 59 milyon kWh’ye çıktı. Bahar, Antalya OSB’de 2023 yılında tüketilen toplam elektrik miktarı 609 milyon 549 bin kWh olurken; Çatı üstü güneş enerjisi santrallerinin ürettiği 59 milyon kWh enerjinin, üretimde kullanılan elektriğin yüzde 10’unu karşıladığını söyledi. Fabrikasının çatısına güneş enerjisi santrali kurulması için 73 fabrikanın daha başvuru sürecinde olduğunu kaydeden Bahar, bu yatırımların tamamlanıp sistemin devreye alınması durumunda bölgedeki güneş enerjisi santrali sayısının artacağını söyledi. Bu güneş enerjisi santrallerinin üretimde kullanılan elektriğin yüzde 25’inin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesine olanak sağlayacağı belirtildi. .

TÜM İHTİYAÇLAR ÇATILARDA ÜRETİLEBİLİR

Bahar, bugünkü güneş paneli fiyatlarına baktığımızda amortisman sürecinin 4 yıla düştüğünü ve daha avantajlı hale geldiğini söyledi. “Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 2,5 milyon metrekarelik bir çatıdan bahsediyoruz. Bu çatıların 1,5 milyon metrekaresini güneş enerjisiyle yaptığınızda saat 09.00- 17.00-17.00 arası Antalya OSB’nin dışarıdan herhangi bir elektriğe ihtiyacı kalmıyor. Bu çok büyük bir proje, çünkü elektriğimizin neredeyse 3/4’ünü yurt dışından alıyoruz. Bu da cari açığımızı tetikliyor. Güneş santralleri yapıldıkça, rüzgar enerjisi kullanıldıkça; “Ülkemiz için çok önemli.” İktidarda bağımsızlık şartları var” dedi.

KORKUTELİ OSB’DEKİ FABRİKALAR DA GES’E SAHİP OLACAK

İklim krizi sorunu, Paris İklim Anlaşması gibi konulara dikkat çeken ve ihracata karbon vergisi ödemeyeceğimizi belirten Bahar, “Bu anlamda attığımız adımlar gerçekten Antalya’ya özel adımlar. Bu güneş enerjisi Enerji santralleri de rekabet gücümüzü destekleyecek. Bu çok yeni.” Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Burada fabrikaların montaj aşamasında çatılarına güneş enerjisi santrali kurmalarını teşvik edeceğiz. Bu sayede Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi’nin iklimle, çevreyle barışık, çevreci bir organize sanayi bölgesi haline gelmesi sağlanacak. Bu bizim için mutluluk kaynağıdır. Korkuteli’nde yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanın açılışını yapıyoruz. Bu da fabrikalar için teknik alanlar, yollar ve çevre düzenlemesi hariç yaklaşık 750 bin metrekarelik kesimli alan bırakıyor. Artık tüm başvurular sona erdi. 73 fabrikamızı devreye alacağız. Sanırım altıncı ayda temelleri atılacak. “Atmaya başlayacağız” dedi.

haberkilimli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu