Ekonomi

OECD’den küresel ekonomi ve Türkiye için büyüme tahmini

OECD, “Büyümenin Temellerinin Güçlendirilmesi” temasıyla hazırlanan Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu’nu açıkladı.

Buna göre, 2023 yılında küresel ekonomik büyüme direnç gösterdi ve enflasyon beklenenden daha hızlı geriledi.

Küresel ekonomi geçen yıl yüzde 3,1 oranında büyüdü. Büyüme, dördüncü çeyrek de dahil olmak üzere yıl boyunca özellikle ABD’de güçlü kalırken, diğer birçok gelişmiş ülkede enerji krizinin etkilerini yansıtacak şekilde daha zayıf gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl ekonomik büyüme G20 ülkelerinde yüzde 3,3, ABD’de ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşti.

Avro Bölgesi’nde büyüme yüzde 0,5 olurken, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya yüzde 0,1 daraldı. Ekonomik büyüme 2023 yılında İngiltere’de yüzde 0,3, Fransa’da yüzde 0,9, Çin’de yüzde 5,2, Hindistan’da yüzde 6,7 ve Türkiye’de yüzde 4,1 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl Brezilya ekonomisi yüzde 3,1, Japon ekonomisi yüzde 1,9, Rusya ekonomisi yüzde 3,1 büyürken, Suudi Arabistan ekonomisi yüzde 0,9 küçüldü.

Orta büyüme devam edecek

Küresel ekonomideki büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olacağı, finansal koşulların iyileşmesiyle 2025’te ise yüzde 3’e çıkacağı öngörülüyor.

Bu büyüme tahminleri, OECD’nin geçtiğimiz kasım ayında yayınladığı Ekonomik Görünüm raporuyla karşılaştırıldığında, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkarıldığı anlamına geliyor. OECD’nin 2025 yılı küresel ekonomik büyüme beklentisi değişmedi.

ABD’deki ekonomik büyümenin hane halkı harcamaları ve güçlü işgücü piyasası koşulları tarafından desteklenmeye devam edeceği, ancak bu yıl yüzde 2,1’e, 2025’te ise yüzde 1,7’ye yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Avro Bölgesi’nde ekonomik büyüme tahmini bu yıl için yüzde 0,3 oranında aşağı yönlü revize edilip 2025 yılı için değişmeden kalırken, sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 1,3 olarak öngörülüyordu.

Çin ekonomisinin düşük talep, yüksek borç ve zayıf emlak piyasasının etkisiyle bu yıl yüzde 4,7’ye, 2025’te ise yüzde 4,2’ye gerilemesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisindeki büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olması beklenirken, 2025 yılında yüzde 3,1 olacağı öngörülüyor. OECD, Kasım ayındaki varsayımlarıyla karşılaştırıldığında bu yıl Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini değiştirmeyerek revize etti. 2025 yılı için yüzde 0,1 düşüşle yüzde 3,1’e geriledi.

“Enflasyon sürecinin 2025’te biteceğinden emin olmak için henüz çok erken”

Enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüş ve sıkı para politikası nedeniyle geçen yıl birçok ülkede enflasyon geriledi.

Öte yandan rapora göre, çekirdek enflasyonun hâlâ birden fazla ülkede hedefin üzerinde seyretmesi ve işgücü maliyetlerindeki artışın daha yüksek olması nedeniyle 2021’de başlayan enflasyon sürecinin 2025’te sona ereceğinden emin olmak için henüz çok erken. orta vadeli enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyenin altında kalmıştır.

Özellikle Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik gerilimlerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratma riski mevcutken, bölgedeki çatışmaların genişlemesi veya tırmanması deniz taşımacılığını beklenenden daha fazla aksatabilir ve arz darboğazları daha da kötüleşebilir.

Orta Doğu’dan Asya’ya, Avrupa’ya ve Amerika’ya petrol ve doğalgaz sağlayan ana rotalardaki trafiğin aksaması halinde enerji fiyatları artabilir.

Bu durum enflasyonist baskıları doğrudan artırarak küresel ekonomik büyümeye zarar verebilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu