Haber

Kardeşimizin bitmeyen çığlığı: Hocalı Katliamı 31. Yılında

  • HABER 7 – ÖZEL

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Birinci Dağlık Karabağ Savaşı’nda 613Soydaşımızın Hocalı kasabasında Ermeni birlikleri tarafından katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti.

25 Şubat’tan 26 Şubat’a kadarSovyetler Birliği’nin son gecesi Hocalı’ya taşınan Ermeniler, ‘insanlık tarihinin kara lekesi’ olarak nitelendirilen soykırımı gerçekleştirerek soykırımı gerçekleştirdiler. 106 kadın, 83 çocukonlarca insanımızı vahşice katletmişti.

Bir zamanlar 12 bine yakın kişinin yaşadığı Hocalı, savaş nedeniyle nüfusunun önemli bir bölümünü kaybetmiş, katliamın kara gününde 613 kişiyle savunmaya geçmişti. O gün Hocalı’yı koruyan naiflerin hepsi şehit oldu.

Soykırımın yaşandığı bölgeden annelerinin kucağında kaçmayı başaran sabi sübyancılar, Hocalı’nın 28. yılında yadigarı toprakları özgürleştirerek babalarının ve kardeşlerinin intikamını aldı.

Hocalı Katliamı’nın 31. yılında kardeş coğrafyanın dinmeyen acılarını Azerbaycan medyasından paylaştık. New Age Media Cluster Lideri Agil Alesgerile Diaspora Bilgi Merkezi Lideri Toğrul Allahverdili, Haber 7’ye söylenmiş. İşte Alesger ve Allahverdili’nin açıklamaları:

“BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİK”

New Age Medya Kümesi Lideri Agil Alesger, Ermenilerin o dönemde Rusya’nın desteğiyle Hocalı’daki temiz soydaşlarımıza soykırım uyguladıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bir söz vardır” Soykırımlar unutulursa yine olur ‘… Yani neyi unutursan onu yeniden yaşarsın. Ne yazık ki Hocalı Soykırımı bizim için ilk soykırım değildi. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan katliamlar ve ardından Azerbaycanlıların Ermenistan’dan zorunlu göçü, biliyorsunuz Ermenistan daha önce Azerbaycan toprağıydı, bunlar Hocalı’daki katliamın ilk işaretleriydi. Hocalı için ağır bedeller ödedik. Ermeniler o dönemde Rusya’dan aldıkları destekle Azerbaycanlılara karşı böyle bir soykırım uygulamışlardır.Bu büyük bir vahşet.”

“AZERBAYCAN KENDİ TOPRAKLARINI GERİ ALDI”

İnsanlık tarihine ‘kara bir leke’ olarak düşen Hocalı’nın bir daha yaşanmaması için ‘unutulmaması’ gerektiğini belirten Alesger, Haber 7’ye yaptığı açıklamayı şu sözlerle bitirdi:

“Öyleyse ne yapalım? Hocalı’yı unutmayalım… Biliyorsunuz önümüzde yüzyılın felaketi var… Onlardan ders çıkarmalıyız… Bugün Hocalı’yı ana kucağına bırakan çocuklar. 31-32 yaşındalar… Artık genç bile değiller… Ama çok şükür Azerbaycan savaşı kazandı ve topraklarını geri aldı.Bugün vatanın Dağlık Karabağ denilen her bölgesinde Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. .Ufak bir yer kaldı inşallah diplomasi ile alınır.Azerbaycan bayrağı orada tekrar dalgalanır inşallah.”

“ZAMAN BİR OLMA, BİRLİK OLMA ZAMANIDIR”

Diaspora Bilgi Merkezi Başkanı ve Diaspor Matbaası sahibi Togrul Allahverdili, Hocalı Katliamı’nın 31. yılında yaşananları şöyle anlattı:

“31 yıl önce Rusya’ya bağlı bir Ermeni alayı insan hatası yaparak Azerbaycan’ın silahsız sabi sübyanlarına karşı soykırım yapmıştır. Bu soykırım sadece Azerbaycan Türklerine yönelik bir soykırım değildir. Dünyaya ve insanlığa karşı bir soykırımdır. 31 yıl önce. Soykırıma maruz kalan ailelerin çocukları, anne ve babasını kaybetmiş çocuklar 2 yıl önce Dağlık Karabağ bölgesini düşman işgalinden kurtardılar.Yüreğimize su verdiler… Bütün samimiyetimle söylüyorum Hocalı’nın intikamı alınmıştır.. .Artık geriye bakma zamanı değil.Biz Şuşa’ya Azerbaycan-Türk bayrağı asmış bir milletiz… Bundan sonra yapmamız gereken Hocalı’yı ‘soykırım’ olarak dünyaya ilan etmektir. Bir olmak, birlik olmak…”

KAYNAK: HABER7

oltuhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu