Haber

ABD’nin Sudan’daki siviller için tahliye operasyonu başlatmama kararında değişiklik yok

NEW USA, Sudan’daki vatandaşlarına iletişim desteği sağlamaya devam ederken, siviller için toplu tahliye operasyonu başlatmama kararında bir değişiklik olmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında soruları yanıtladı.

Ordu ortasında çatışmaların yaşandığı Sudan’da Amerikan vatandaşlarının çıkışına yardım eden ülkeler ve Hızlı İcra Güçleri’ne (HDK) minnettar olduklarını belirten Patel, ayrılmak isteyen vatandaşların yardım taleplerini koordine etmeye devam ettiklerini bildirdi. ülke.

Patel, şimdiye kadar 5 binden az kişinin bakanlıkla iletişime geçtiğini ve bunlardan sadece birkaçının Sudan’ı terk etmek için aktif olarak yardım aradığını kaydetti. Büyükelçilik çalışanının yanı sıra yüzlerce ABD vatandaşının da kara, deniz ve hava yoluyla Sudan’ı terk ettiğini doğrulayan Patel, ülkeyi terk etmek isteyen Amerikan vatandaşlarının sayısına ilişkin net bir bilgi paylaşmadı.

Amerikan vatandaşlarının ülkeyi terk edebilmeleri için Hartum Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan “kriz formunu” doldurmaları gerektiğini belirten Patel, bu form aracılığıyla büyükelçilik yetkililerinin durumlarını değerlendirip kendileriyle iletişime geçebileceğini söyledi.

Patel, Amerikan vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerine yardımcı olan diğer ülkelerin tahliye operasyonlarına da lojistik bir temel sağladıklarını ve her ülkenin kendi risk analizini yaparak tahliye kararı aldığını kaydetti.

72 saatlik ateşkesin bu operasyonların gerçekleşmesinde değerli rol oynadığını belirten Patel, ABD’nin Sudan’daki Amerikan sivillerin toplu tahliyesine ilişkin bir operasyon başlatıp başlatmayacağı konusunda bilgi paylaşmadı.

Patel, Sudan’da ateşkesi uzatmak için taraflarla sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 23 Nisan’da Sudan’da tırmanan çatışmalar nedeniyle Hartum Büyükelçiliği’ndeki diplomatik operasyonları askıya aldıklarını ve tüm diplomatik personeli tahliye ettiklerini duyurdu. ABD, ülkedeki sivil vatandaşlarının çıkış taleplerine iletişim desteği sağlarken henüz toplu tahliye operasyonu başlatmadı.

Türkiye, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülke vatandaşlarını kara, deniz ve hava yoluyla tahliye etmeye devam ediyor.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışma çıktı.

Ordu ile HDK arasında, “HDK’nın orduya tam katılımı”nı öngören askeri güvenlik reformu konusunda son aylarda yaşanan çekişme sıcak bir çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Ordu ve HDK, Suudi Arabistan ve ABD’nin çabalarıyla gece yarısından itibaren 72 saat daha uzatma kararı aldıklarını açıkladı.

haber-guneysu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu