Ekonomi

Vatandaşı dolandıran kasaplara 7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Komisyonu 206 belge üzerinde karara bağladı.

Kurul tarafından yapılan görüş ve değerlendirmeler sonucunda kendisini Et ve Süt Kurumu olarak tanıtan kasap işletmecisi hakkında toplam 7.140.604 TL idari para cezası verilmesine karar verildi.

Açıklamada şunlar söylendi:

“Bakanlığımız bünyesinde Reklam Komisyonu tarafından 11.04.2023 tarihinde yapılan 332 sayılı toplantıda gündeme alınan 206 adet belge karara bağlandı. Kurul tarafından yapılan görüş ve değerlendirmeler sonucunda 190 adet belgenin mevzuata aykırı olduğuna karar verilerek 7.140.604-TL idari para cezası verildi.
 

Öte yandan bu ayki meclis toplantısının ana gündem konularından biri de gerek basına yansıyan haberlerde gerekse Bakanlığımıza gelen başvurularda dikkat çeken ülkemizde faaliyet gösteren bazı kasap işletmelerinin, “Et ve Balık Kasabı”, “Et Balık K.”, “Et ve Balık İl/İlçe Adı”, “Et ve Balık Düzeni” gibi isimlerle kamuya ait bir iktisadi işletme olan Et ve Süt İşletmeleri; Kamuoyunun yakından tanıdığı Et ve Balık Kurumu unvan ve logosunu taklit eden isim ve tanıtım görselleri ile faaliyet gösteren işletmelerin tanıtımları yapılmıştır.
 
Bakanlığımızca yapılan ön inceleme ve değerlendirmeler sonucunda yurt genelinde çeşitli illerde örnek isim ve logolarla faaliyet gösteren işletmelerin olduğu görüldüğünde, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından anılan duruma ilişkin inceleme ve kontroller yapılmıştır. il idari sınırları içinde 81 ilimizde. Söz konusu konuya örnek olarak satış ve promosyon faaliyeti yürüten işletmeler hakkında tespit tutanakları düzenlenerek bilgi, belge ve savunmaları alınmış; Kurulca incelemeleri tamamlanan belgeler hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.
 
Bu kapsamda, Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucunda, söz konusu işletmeler tarafından gerçekleştirilen promosyonlarla ilgili olarak Et ve Süt Ürünleri Kurumu’nun prestijinden haksız yere yararlanılarak tüketicilerin inancının suiistimal edildiği gerekçesiyle, ve bu nedenle tüketicilerin deneyim ve bilgi eksiklikleri istismar edildi; Kurul gündeminde görüşülen işletmeler hakkında 1.110.432-TL idarî para cezası ve söz konusu tanıtımları durdurma cezası verilmesine karar verildi.
 
Öte yandan, tüketicilerimizi yanıltıcı ve aldatıcı promosyonlar da Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte; Gerek illerden gelen şikayet başvuruları gerekse kontrol tutanakları ve benzeri faaliyetlerin basına ve sosyal medya kanallarına yansıması titizlikle takip edilmektedir. Reklam Kurulu’nun Mayıs ayı toplantısında Bakanlığımıza ulaşan belgelerin inceleme ve değerlendirilmesine devam edilecektir.

KAYNAK: FOREX

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu