Ekonomi

New York Borsası Tüketici Enflasyon Verileri Sonrası Yükselişle Başladı

YENİ New York borsası, beklentilerin altında gelen tüketici enflasyonu verilerinin ardından güne yükselişle başladı.

Açılışta Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde yükselerek yüzde 0,31 artışla 35.231,54 puana ulaştı.

S&P 500 endeksi yüzde 0,44 artışla 4.487,16 puana, Nasdaq endeksi yüzde 0,7 artışla 13.818,25 puana yükseldi.

ABD’de tüketici enflasyonu yıllık bazda beklentilerin altında gelirken, borsalarda açılışta olumlu bir seyir izlendi.

Ülkede Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Temmuz’da aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 arttı. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, Temmuz ayında aylık %0,2 arttı. Yıllık yüzde 4,7 artan çekirdek enflasyon, Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 3’e kadar gerileyen tüketici fiyatlarındaki artışın Temmuz ayında hızlandığına dikkat çekerek, enflasyonda baz etkisiyle 12 aydır devam eden düşüşün sona erdiğine dikkat çekti.

5 Ağustos’ta sona eren haftada ABD’de işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı bir önceki haftaya göre 21 bin artarak 248 bine yükseldi.

Analistler, işsizlik başvurularının, tarihsel olarak düşük olmasına rağmen, yılın başından bu yana ABD’de görülen sıkı seviyelerden yumuşamaya başladığını belirtti.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ayındaki toplantısına işaret ederek, piyasa beklentilerinin altında gelen enflasyon verileri ve artan işsizlik maaşı başvurularının, Fed’in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdiğini söylediler.

Öte yandan dün piyasaların kapanmasının ardından Nisan-Haziran dönemine ilişkin bilançosunu yayınlayan Walt Disney, abonelik fiyatlarını artıracağını ve şifre paylaşımını zorlaştıracağını açıkladı.

Şirketin hisseleri, devam eden abone kayıpları ve düşen gelir nedeniyle bilanço dönemi için karışık sonuçlar bildirmesine rağmen yüzde 2,5 değer kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu