Haber

İsrail Dışişleri Bakanı İrlanda’dan bağımsız bir yaklaşım istedi

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İrlandalı mevkidaşı Micheal Martin ile yaptığı görüşmede, Filistin meselesinde “İsrail’e düşmanca değil bağımsız bir yaklaşım benimsenmesini” talep etti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Cohen, İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Martin ile Batı Kudüs’teki İsrail Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.

İki ülke arasındaki bağları geliştirme çabalarının ele alındığı görüşmede Cohen, İrlanda’dan “Filistin sorununda İsrail’e karşı düşmanca değil bağımsız bir tutum geliştirmesini” talep etti.

İrlanda’nın “Filistin meselesinde adil ve tarafsız bir duruş sergilemesi halinde bölgede değerli bir rol oynayabileceğini” savunan Cohen, “İsrail, Arap ülkeleriyle (Filistin meselesi) imzaladığı normalleşme anlaşmalarıyla bir sorun teşkil etmediğini kanıtladı.” Bölgesel barışın önündeki engel.” ifadelerini kullandı.

İsrail ve İrlanda’nın teknolojisi, ekonomiTurizm ve turizm alanında ilişkileri geliştirebileceğini belirten Cohen, İsrail’in Filistinlilere yapılacak insani ve ekonomik yardımları memnuniyetle karşıladığını ancak soruna “dışarıdan müdahaleyi kabul etmeyeceğini” kaydetti.

İrlanda, Filistin’e destek veren Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Dublin hükümeti, 1980 yılında Filistin devletinin kurulmasını destekleyen ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. 2014 yılında İrlanda Meclisi’nin üst ve alt meclisleri, hükümetten Filistin devletini tanımasını isteyen bir karar taslağını kabul etti.

İrlanda’nın işgal altındaki Batı Şeria’daki Ramallah’ta bir temsilciliği vardır ve Filistin’in de Dublin’de bir diplomatik temsilciliği vardır. Ancak İrlanda henüz Filistin’i bağımsız bir ülke olarak tanımıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu