İş

GTB Temmuz Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Temmuz ayı Olağan Kurul Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda; Borsanın Temmuz ayı faaliyetleri ve devam eden projeleri masaya yatırıldı, Rusya’nın askıya aldığı tahıl koridoru anlaşmasının küresel piyasalar ve dünya gıda emtia fiyatlarına etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantının açılışında konuşan GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde çıkan orman yangınlarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Artan hava sıcaklıkları nedeniyle yangın çıkma riskinin olduğu ormanlık alanlarda daha dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğine dikkati çeken Tiryakioğlu, “Unutmamalıyız ki, sadece ormanlarımız değil, oksijen kaynağımız da alev alev yanıyor. biraz ihmal.Aynı zamanda geleceğimiz, nefesimiz ve tüm canlılar.”

Tiryakioğlu yaptığı konuşmada, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasını da değerlendirerek, anlaşmadan dönmemenin dünya çapında çeşitli olumsuz sorunlara yol açabileceğine işaret etti.

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından küresel piyasalarda gıda fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmeye başladığını kaydeden Tiryakioğlu, “Rusya ve Ukrayna dünyanın en önemli iki tarım gücü. Bu iki ülke arasındaki savaş derinden bir gelişme oldu. sadece Ukrayna’yı değil tüm dünyayı etkisi altına aldı.İklim Küresel gıda endüstrisindeki değişimler ve COVID-19 sonrası durum sonrasında gıda güvenliğini tehdit eden farklı bir unsur olarak ortaya çıkan bu durum, dünyanın en önemli ülkelerinden olan Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatlarının engellenmesine neden oldu. “Dünyanın Ekmek Sepeti” olarak adlandırıldı.Arz-talep dengesi fazla zarar görmeden atlatıldı.Birkaç kez uzatılan anlaşma ile bugüne kadar farklı ülkelere yaklaşık 33 milyon ton tahıl nakledildi.Rusya’nın anlaşmadan çekilmesi ve Sevkiyatın yapıldığı Odessa limanının halefi ne yazık ki tüm bunlar tekrar yaşandı. Bu da önümüzdeki dönemlerde özellikle Afrika ülkeleri için bir gıda krizi tehlikesi olduğu anlamına geliyor” dedi.

Tahıl koridorundaki anlaşmazlığın bir an önce çözülmesini temenni ettiklerini vurgulayan Tiryakioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomatik çabaları ve başarısı sonucunda imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yoluna devam edeceğine inandıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleri sonucu bir insani köprü olarak.

Hindistan’ın beyaz pirinç ihracatına getirdiği yasaklara da değinen Tiryakioğlu, Hindistan’ın tek başına dünya pazarlarında pirinç ticaretinin yaklaşık yüzde 40’ını karşıladığını belirtti.

Tiryakioğlu, bu kararın küresel pirinç arzında düşüşe neden olabileceğini ve bu durumun küresel fiyatları etkileyeceğinden endişe duyduğunu söyledi.

“Yılın İlk Fıstığı ve Sürekli Eğitim”

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada borsanın Temmuz ayı faaliyetleri ve geleceğe yönelik projeleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Gaziantep’in gözde kültürel eseri Antep fıstığında bu yılın ilk hasadının müjdesini veren Akıncı, “İlimiz ve ekonomimiz için büyük değer taşıyan yeşil altın fıstığımızda yılın ilk erken hasadı yapıldı. Kabuklu Antep Fıstığı geçtiğimiz hafta borsamıza getirildi.Yılın ilk ürünü olarak tescillediğimiz Antep fıstığı, hem türü hem de toprak yapısı gereği normalleşme süresinden yaklaşık bir ay önce gerekli olgunluğa ulaştı. Üreticimizi kutladık ve ödüllendirdik.Yeni dönemde tüm çiftçilerimize hayırlı, bereketli ve bol kazançlar verdik.Umarım öyle olur” dedi.

GTB’nin üyelerine yönelik çalışma ve faaliyetlerinin yanı sıra eğitim faaliyetlerine de devam ettiğine işaret eden Akıncı, Alman Uluslararası İşbirliği ile yürüttüğü “Mesleki Eğitim Yoluyla İstihdamın Teşviki ve Tarımsal Gıda Sanayinin Yeşil Dönüşümü” projesiyle faaliyete geçtiklerini söyledi. Organizasyon (GİZ), 7 farklı meslek grubunda 106 kursiyere teorik ve uygulamalı eğitim verdiklerini söyledi.

Akıncı, eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerleri istihdam etmek isteyen borsa üyesi işyerlerine en fazla 6 ay olmak üzere, asgari ücretin patron maliyetinin yüzde 50’si oranında maaş esası verileceğini sözlerine ekledi. – GAZİANTEP

sumbas-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu