Ekonomi

Bakan Kurum: Yapacağımız konutları 1 yıl içinde bitireceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklama yaptı.

Hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Kurum, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı 7 bin 100 uzmanımız 10 ilde çalışmalarını sürdürüyor. Malatya’da da gruplarımız hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. İkizler üzerine yaptığımız tespitlere göre tüm illerimizde 577 bin 689 bina yani 2 milyon 665 bin 317 bağımsız bölüm inceledik.Bunlardan 56 bin tespit ettik. 80 bina yıkılmış, hemen yıkılacak ve ağır hasarlı olmak üzere yaklaşık 297 bin 122 bağımsız bölüme tekabül ediyor.”Malatya’da yıkılmış, hemen yıkılacak ve ağır hasarlı 194 bin 885 bağımsız bölümden oluşan 39 bin 311 bina tespit ettik. 48 bin 622 bağımsız bölümden oluşan 10 bin 233 binanın yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

“1 yılda tamamlayacağız”

Yapılması planlanan afet evleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Ülke olarak 99 depreminden önce yapılan bu yapıları dönüştürmek için son 20 yılda 3.3 milyon konutu dönüştürdük ve bugüne de taşıdık. 100 bin sosyal konut kampanyamızı büyük ölçüde tamamladık. 500 bin yeni sosyal konut, 1 milyon konut arsası ve 50 bin işyeri için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tüm bu çalışmalarla 24 milyon insanı eski yapılardan kurtardık. Yüzbinlerce konut konut ve aktif yapı denetim sistemimizle bu süreci kararlılıkla yürüttük.Toptan seferberlik ruhuyla milletimizi sağlıklı ve inançlı bir şekilde yaşayacakları yeni evlerine kavuşturmak için var gücümüzle çalıştık. Bakanlık olarak 10 ilde eş zamanlı başlattığımız Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet barınma seferberliği ile Mart ayı hızla kış başında, ilk etapta 30 bin konutumuzun temelini atacağız. 10 ilimizde afetzede kardeşlerimiz için yapacağımız tüm konutlarımızı 1 yıl içinde tamamlayacağız” dedi.

“Yeni yerleşim alanları için zemin etütlerini titizlikle yapıyoruz”

Bakan Kurum, “Şu anda 11 ilde yapacağımız yeni yerleşim alanları için mikrobölgeleme ve zemin etütleri yapıyoruz” diyen Bakan Kurum, “Bugüne kadar yaptığımız tüm uygulamalarda bu etütleri yaptık ve inşa ettik. Devlet olarak konut ürettiğimiz tüm bölgelerde bugün milyonlarca kardeşimizin “İnşa edeceğimiz inanç alanlarında bu çalışmayı yürütürken, Bu çalışmaları titizlikle depremden etkilenen bölgelerde yeni fay sınırlarının oluşması nedeniyle yapıyoruz” dedi.

Bakan Kurum, yeni konutlar yapılana kadar hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini belirterek, “Bir alanın depremsellik açısından yerleşime uygun olup olmadığını belirleyen rapora biz mikrobölgeleme raporu diyoruz. Bu bilgilerden sonra şunu söylemek isterim ki yüzyılın felaketini yaşadığımız tüm illerimizde deprem sonrası yeni fay hatları deprem sonrası yeni fay sınırları oluştuğu için mevcut mikrobölgeleme raporlarını baştan sona yeniden inceliyoruz. Tüm bu incelemelerin sonucuna göre imar planlarında değişiklik yapıp gerekirse kat sayılarını azaltacağız. İmar yoğunluğunu azaltacağız. Gerekirse yerleşime yasak alanları da belirleyeceğiz” diye konuştu. söz konusu.

Bakan Kurum, “Yıkılan binaları jeolojik açıdan incelediğimizde dere yatakları üzerine ve dere kenarlarına yapıldığını görüyoruz” dedi.
“Şu anda deprem bölgesinin tamamında zemin koşullarının tespiti için detaylı bir çalışma yapıyoruz. Şunu da belirtelim. Türkiye genelinde dönüşümü sürdürdüğümüz her yerde mikrobölgeleme etüt raporları, jeolojik etüt raporları ve zemin etütleri gerçekleştirdik. İnşa edeceğimiz yeni yerleşim yerlerinde de fiilen yapmaya devam edeceğiz.Bütünsel bir anlayışla bu işi tamamlayıp yeni şehirlerimizi güvenli ve sağlıklı yerlere inşa edip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.Mağdur etmeyeceğiz. Evlerimizi yapana kadar vatandaşlarımızdan herhangi birine.Eşya, taşınma, kira yardımı gibi her türlü yardımları sağlayacağız.Vatandaşlarımızın maddi ve manevi her türlü ihtiyaçlarını devletimizin tüm imkânlarıyla karşılayacağız. Bu gece tüm kardeşlerimizi hızla yeni, inançlı, sağlıklı ve sıcak yuvalarına kavuşturacağız.”

guneysinirhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
-
Başa dön tuşu