Ekonomi

Avrupa borsaları güçlü teknoloji kazanımları ve Çin’in teşvikiyle değer kazandı

Avrupa piyasaları Çarşamba günü teknoloji sektöründeki güçlü performans ve Çin Halk Bankası’nın teşvik duyurusunun etkisiyle yükseldi. Pan-Avrupa STOXX 600endeks yüzde 0,8 artışla 0930 TL’de son haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu yükseliş özellikle SAP ve ASML’den kaynaklanmaktadır (AS: ASML ) Grubun etkileyici kazanç açıklamasının ardından teknoloji hisseleri başı çekti. ASML Holding’in hisseleri, tahminleri aşan ve şirketin şimdiye kadarki en yüksek çeyreklik siparişlerini kaydeden dördüncü çeyrek kazançlarının açıklanmasının ardından %6,1 arttı. Bu olumlu haber, ASML’nin işlem gördüğü Amsterdam AEX endeksinin %1,5 oranında artarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu.

SAP hisseleri de Alman yazılım şirketinin 2023 faaliyet kârının analist beklentilerini aşmasının ardından %6,3’lük bir artışla rekor seviyeye ulaştı. Ayrıca SAP, yapay zekayı entegre etmeyi amaçlayan ve 8.000 kişiyi etkileyecek 2024 yılı yeniden yapılanma planını da duyurdu.

Bu bireysel hisse senedi performansları, teknoloji sektöründe %3,3’lük bir artışa katkıda bulunarak bölümü iki yıldan uzun süredir görülmeyen bir seviyeye taşıdı. Buna karşın LSEG bilgileri, STOXX 600 şirketlerinin dördüncü çeyrek kârlarında bir önceki yıla kıyasla %8,8’lik bir düşüş yaşamasının beklendiğini ve gelirlerin ise yaklaşık %4,5 oranında azalmasının beklendiğini gösteriyor.

Moneyfarm’ın baş yatırım yetkilisi Richard Flax, faydaları hakkında yorum yaparken şunları söyledi: “Şu ana kadar, oldukça zorlu bir makro ortam bağlamında Avrupa’da iyi kazanç raporları görüyoruz.” “Bu, yatırımcılara şirketin temellerine ve genel kurumsal ortama biraz daha odaklanma şansı veriyor.”

Piyasanın risk iştahı, Çin Merkez Bankası’nın 5 Şubat’tan itibaren bankalar için zorunlu karşılık oranını azaltacağını duyurmasıyla daha da desteklendi. Bu hamle, Çin’in ekonomik toparlanmasını desteklemeye yönelik devam eden çabaların bir parçası. Bu haberin ardından Çin’de faaliyet gösteren LVMH, Kering (EPA:PRTP) ve Richemont gibi lüks şirketlerin hisselerinde %1,3 ile %1,8 arasında değişen artışlar yaşandı. Madencilik segmenti de bundan faydalandı; temel ve premium metal madencileri %2,0 oranında kazanç elde etti.

Piyasaya ilişkin ek bilgiler, Ocak ayında euro bölgesi ticari faaliyetindeki gerilemenin hafiflediğini gösteren bir anketten geldi. Ancak imalat sektöründeki artış, hizmetler sektöründeki keskin düşüşle bir ölçüde dengelendi.

Yatırımcılar şimdi faiz oranlarının değişmeyeceğinin varsayıldığı Avrupa Merkez Bankası’nın 25 Ocak’ta açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Para piyasaları şu anda bu yıl için yaklaşık 130 baz puanlık bir indirimi fiyatlarken, piyasa katılımcıları gelecekteki faiz indirimlerine dair herhangi bir gösterge için istekli olacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

bayramicajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu