Yeni araştırma: ‘James Webb Uzay Teleskobu, var olmaması gereken galaksileri bulmaya devam ediyor’
Araştırmacılar, NASA’nınÇığır açan teleskop tarafından şimdiye kadar görülen en eski ve en büyük 6 galaksi, evrendeKonumu göz önüne alındığında gereğinden daha büyük ve olgun göründüğü konusunda uyarıyor. Bağımsız TürkiyeBir bilim insanının haberine göre, James Webb Uzay Teleskobu(JWST) ‘olmamalı galaksiler bulundu ve durduruldu. Yeni bulgular, bu galaksilerin evrenin başlangıcından geldiğini gösteriyor. SamanyoluAynı derecede olgun olduğunu bildirdiği önceki bilimsel araştırmalara dayanarak ilerleme kaydetti.
Anın prestijindeki yeni bir makale, galaksilerin nasıl oluştuklarını daha iyi anlamak için ‘stres testi’ yaparak bu bulguları doğruluyor gibi görünüyor. Bu çalışma, bilim adamlarının bir hata yapmaması durumunda dünya ile ilgili bazı temel bilgilerin gözden kaçmış olabileceğine işaret ediyor.
Olağandışı gökadaları inceleyen yeni makalenin yazarı, Austiniçinde Teksas Üniversitesi‘Neden Mike Boylan-Kolchin “Bu kitleler doğruysa, o zaman keşfedilmemiş bir bölgedeyiz.”dedi ve ekledi:
Profesör Boylan-KolchinBu haftaki makale ‘Yüksek kırmızıya kaymalı galaksi adaylarıyla ΛCDM’yi stres testi’ Doğa Astronomu y’de yayınlandı. Bu makale, JWST’den gelen bilgilerin bilim adamlarını derin bir ikilemle karşı karşıya bıraktığını öne sürüyor. Veriler, on yıllardır kozmolojiye rehberlik eden karanlık güç ve soğuk karanlık madde paradigması olan ΛCDM’deki bazı yanlışlıklara işaret ediyor.
Genellikle galaksiler gazlarının yaklaşık yüzde 10’unu yıldızlara dönüştürür. Ancak yeni keşfedilen galaksiler, gazın neredeyse tamamını yıldızlara dönüştürüyor olmalı. Makaleye göre bu teorik olarak mümkün olsa da, bilim adamlarının şimdiye kadar beklediklerinden farklı.
Bilim adamları, galaksilerin nasıl büyüdüğüne dair anlayışlarını değiştirerek modellerini yeniden ayarlamak zorunda kalabilirler.
Galaksilerle ilgili daha fazla gözlem, yaşlarını ve kütlelerini daha fazla açıklığa kavuşturmayı amaçlarken, bu, gözlemlerin yanlış olduğunu gösteriyor; Merkezlerindeki süper kütleli kara delikler, galaksiyi ısıttıkları için olduklarından daha büyük göründüklerini veya aslında daha önce düşünülenden daha geç bir çağa ait olduklarını, ancak görüntüleme sorunları nedeniyle daha eski göründüklerini ortaya çıkarabilir. Ancak bu gözlemler doğrulanırsa, gökbilimciler evreneve modellerini alışılmadık derecede büyük ve olgun galaksileri hesaba katacak şekilde ayarlamak zorunda kalabilirler, bu da galaksilerin nasıl büyüdüğüne dair anlayışlarını değiştirir.