Türkiye yine harekete geçti! Rusya ve Ukrayna’nın ortasında yeni buluşma
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) 2022 faaliyetleri ve 2023 hedefleri için düzenlediği basın toplantısında konuşan Malkoç, kurumun tavsiyelerin yanı sıra kamuoyunu ilgilendiren çalışmalar ve özel raporlar yürüttüğünü belirtti. Malkoç, bu kapsamda 24 Şubat 2022’den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Macaristan’a giden Ukraynalılar hakkında da bir rapor hazırladıklarını bildirdi.
Geçen hafta 41 ülkeden 70’in üzerinde ombudsmanın bir araya geldiği KDK programını hatırlatan Malkoç, programda Ukraynalı ve Rus ombudsmanların da buluştuğunu söyledi.
Malkoç, “Ukrayna ve Rusya ombudsmanlarının Ankara’da buluşması, Rusya’nın elindeki yaralılara, kadın ve askerlere, Ukrayna’nın elinde Ruslara bir yaşam koridoru, bir insanlık koridoru açmak için önemli bir çabaydı. “dedim.
Şeref Malkoç, KDK olarak Ukrayna ile Rusya arasında bir insanlık koridoru açmak, insanları olabildiğince rahatlatmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Yaklaşık 3 ay önce UNICEF Ankara temsilciliğinden insanlık koridorunun açılmasıyla ilgili talep aldığını belirten Malkoç, her iki ülkenin ombudsmanları ile görüştüğünü ve olumlu karşılandığını söyledi. Malkoç, iki ülke ombudsmanlarının KDK koordinasyonunda Ankara’daki programda 4 kez, kendi aralarında ise 4 kez görüştüklerini bildirdi.
Ukrayna ve Rusya ombudsmanlarının üçüncü görüşmelerinde “Karar alıp iş yapmamız lazım” dediğini belirten Malkoç, her iki ombudsman da buna hazır olduklarını söyleyince durumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini söyledi.
Malkoç, her iki ombudsmanın da önümüzdeki dönemde ülkelerinin devlet başkanlarıyla konuyu görüşeceğini kaydetti. “Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile görüştükten sonra bu görüşmeyi yeniden değerlendirip ona göre adımlar atacağız. Şuna dikkat ediyoruz; ateşkesin sağlanması, barışın sağlanması gibi konular devlet adamlarının ve siyasetçilerin işidir. Geldiğimiz noktanın prestijiyle işin yarısı bitti diyebiliriz.”dedi.
Şeref Malkoç, insanlık koridorunda karar vericilerin ilgili ülkelerin siyasetçileri ve devlet başkanları olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“BU MEKANİZMAYI KURMA AŞAMASINDAYIZ”
Başdenetçi Malkoç, İstanbul’da esir mübadelesiyle ilgili bir insani koridor oluşturulması durumunda Türkiye’nin müzakere dışında lojistik bir rolü olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi.
İnsanlık koridorunun oluşması için siyasi otoritelerin buna izin vermesi gerektiğine işaret eden Malkoç, şunları kaydetti:
“İstanbul’da bir platform oluşturmak istiyoruz. Daha doğrusu bu öneri hem Ukrayna hem de Rusya ombudsmanları tarafından bize iletildi. Bunu kendilerine 3 ay önce söyledik, olgunlaştılar, şimdi bize ilettiler. Doğal olarak, Bütün bunların gerçekleşmesi için her ülkenin siyasi otoritesine ve siyasi iradesine ihtiyaç duyulmalıdır.” İzin vermesi gerekiyor. Bunu kolaylaştırması gerekiyor. Aksi halde ombudsmanların gücü bu koridoru açmaya yetmez, zaten görevleri de bu değil. Ombudsmanların görevi bu konuda kamuoyu oluşturmak ve onu devleti yönetenlerin gündeminde ön sıralara yerleştirmektir. Cumhurbaşkanımızın Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile görüşmesi sonucunda bunun ortaya çıkacağına inanıyorum.”
Türkiye’deki görüşmelerde her iki ombudsmana yol haritası çizmelerini tavsiye ettiğini kaydeden Malkoç, “Ukrayna tarafı 800 kişilik listeyi Rus ombudsmanına, Rus ombudsmanı 200 kişilik listeyi Ukrayna ombudsmanlığına verdi. Bu bir sonuç değil, bu liste yaralılarla ilgili, tutsaklarla ilgili, üstelik binlerce çocuk var, kadınlar var, başka sorunlar da var, bu İstanbul platformunu kurarsak bu konular daha rahat müzakere edilir. . Analize daha kolay ulaşılabilir. Bu mekanizmayı kurma aşamasındayız.” sözlerini kullandı.