Teknoloji

Tarihte İlk Kez Yapay Ete ‘Sağlıklıdır’ Onayı Verildi

Laboratuvar ortamında üretilmiş yapay tavuk etlerinin piyasaya sürülmesine az kaldı… Geçtiğimiz hafta bir birinci yaşandı ve ABD’nin Yemek ve İlaç Yönetimi (FDA), laboratuvar ortamında üretilen bir ‘kültürlü ete’ onay verdi.

Eski bir kardiyolog olan Uma Valeti’nin kurduğu ve CEO’su olduğu Upside ismindeki şirketi tarafından üretilen kelam konusu yapay et tavuk etini taklit ediyor; benzer besin bedellerini içeriyor ve tıpkı gerçek tavuk eti üzere yemeklerde kullanılabiliyor. CEO’sunun açıklamasına nazaran lezzeti de gerçek tavuk eti kalitesinde!

Hayvan hücreleri, laboratuvar ortamında ete dönüştürülüyor:

Fotoğraf: Brian L. Frank @NPR

Uma Valeti, ‘kültürlü et yetiştirme şirketi’ olan Upside’ı 2015 yılında Kaliforniya’da kurmuştu. Şirkette çalışan bilim insanları, 7 yıllık bir araştırma ve geliştirme sürecenin akabinde 2022 yılında maksadına ulaştı ve hiçbir hayvanı öldürmeden, yalnızca iğne biyopsisi ile hücrelerini alarak laboratuvarda et üretmeyi başardılar.

Bilim insanları, iğne biyopsisi ile aldıkları hayvan hücrelerini besin pahası yüksek hususlarla besleyerek çoğalmalarını sağlıyorlar. Hücreler çoğaldıkça da birer ‘kültürlü ete’ dönüşüyorlar.

Yılda 22 tondan fazla üretilebilecek yapay etin satışı için tek bir pürüz kaldı:

Fotoğraf: Brian L. Frank @NPR

Her ne kadar FDA şu anda bu kültürlü etin yenilebilir olduğuna kanaat getirmiş olsa da bu cins bir etin ABD’de restoranlarda yahut marketlerde satılıp kullanılabilmesi için Upside’ın hâlâ önünde birkaç engel bulunmakta.

Bununla birlikte Upside, yaptığı açıklamaya göre kültürlü etlerinin satışa çıkması konusunda yasal onayı aldıktan sonra yılda 22.679 kilo kültürlü et üretebilecek.

Upside tarafından üretilen etin fiyatı ve tadı nasıl olacak?

CEO Valeti, NPR’a verdiği röportajda mevcut gerçek et fiyatları ile rekabetçi etiketler belirleyeceğini söyledi ki bu bilgi, kelam konusu yapay etin mümkün mertebe daha ucuz olacağını gösteriyor. Ayrıyeten etin tadı hakkında konuşan Valeti, bunun için özel olarak çalıştıklarını ve tadın ülkü tavuk eti kalitesini aratmayıp pek çok insanı şaşırtacağını söz ediyor.

Laboratuvarda yetiştirilen etin savunucuları, bunun sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve global ısınmayla gayrete yardımcı olacağını söylüyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu