prof. Havva Kök Arslan: “Dünyanın gözü Türkiye’de, seçimlerde…” “2023 Genel Seçimleri küresel ölçekte önemli”
Seçim sonrası yaşanan iktidar değişikliğinin medeniyet seviyesinin göstergesi olduğunu belirten siyaset bilimci Prof. Dr. Havva Kök Arslan, ülkemizin karnesinin bu açıdan fena olmadığına değindi. 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin uluslararası basın ve devlet kurumları tarafından yakından takip edildiğini belirten Arslan, seçimlerin küresel bir değere sahip olduğunu hatırlattı. Dünyanın gözünün Türkiye’de olduğunu vurgulayan Arslan, ülkemizin ve milletimizin kaderi açısından gerçekten büyük bir tarihi sürece tanıklık ettiğimizi kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce) Prof. Dr. Havva Kök Arslan, 2023 Genel Seçimlerini Türkiye’nin seçim tarihine göre değerlendirdi.
“Ülkemizde seçim sonrası büyük kaos ve çatışmaların örneği yok”
Türk seçim tarihinden kronolojik örnekler veren siyaset bilimci Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Ülkemizde 1876’dan beri demokratik bir süreç işliyor. Halk iradesinin sandığa ve ardından Meclis’e yansıması bize çok doğal bir süreç gibi görünse de bu her ülkenin, her milletin yaşadığı bir süreç değildir. Seçimlerden sonra iktidar değişikliği medeniyet seviyesinin bir göstergesidir. Ülkemizin karnesi bu açıdan o kadar da kötü değil. 1946’da da şüpheli seçimler oldu. Tek parti yıllarında yapılan iki aşamalı seçimlerin halkın iradesini yansıttığı iddia edilemese de demokrasi tarihimizde seçim sonuçlarının iktidar tarafından tanınmadığı bir örnek yok. muhalefet ya da hükümet ve seçimlerden sonra büyük kaos ve çatışmalar yaşandı. Sözleriyle seçimlere tarihi bir yaklaşım getirdi.
Meclisin yönetilmediği tek örnek 1919 genel seçimlerinin sonucuydu.
Arslan, istisnalar için şu örnekleri verdi: “Türkiye’de demokratik süreçlerin kesintiye uğradığı ve Meclis’in çalıştırılmadığı tek örnek, 1919 genel seçimlerinin sonucuydu. Demokrasinin en büyük örneği, Büyük Britanya’nın işgal askerleri tarafından Parlamento’nun baskı altına alınması ve zorla dağıtılmasıdır. 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılışı yapılan TBMM için yeni genel seçim yapılmadı ve kapatılan Osmanlı Meclisi üyelerinden oluşturuldu.
Türkiye’de seçimlerin ve demokrasinin bir tarihi vardır.
Demokrasi mücadelesi verdiğini iddia eden batılı işgalcilere rağmen Türkiye’de seçimlerin uzun bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Arslan, “Ülkemizde Milli Mücadele Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, Büyük Millet çatısı altında verilmiştir. Türkiye Millet Meclisi’nde farklı görüş ve partiler yer aldı. Ulusal Çaba sivil ve seçilmiş bir organ tarafından yönetildi. Bu nedenle Türkiye’de seçimler ve demokrasi uzun bir geçmişe sahiptir. Demokrasi için savaştıklarını iddia eden batılı işgalcilere rağmen. Türkiye öyle bir ülkedir ki, 26 Ağustos 1921’de yabancı işgalini yerle bir eden kararlı askeri harekâtın başarısını gören o büyük komutanın ağzından çıkan ilk emir ‘Büyük Millet Ordusu, ilk hedefiniz Türkiye’dir’ oldu. Akdeniz, ileri’. Ülkemizin NATO’ya katılmasıyla bir parlamenter ordu olan Parlamenter Ordulara TSK adı verildi.” söz konusu.
Aslında ülkemizde her zaman derin bir gerilim var.
Havva Kök Arslan, seçimlerle birlikte devlet politikalarının değişmesi nedeniyle ülkemizde gerilimlerin yaşanabileceğinin altını çizerek, “Demokratik geleneğe ve bazı provokatif olaylara rağmen ülkemizde her zaman derin bir gerilim yaşanıyor. çoğunlukla barışçıl seçimlere sahip olan . Bunun nedeni, seçimlerin kurumsal düzeni/mevcut sistemi ve devlet politikalarını da değiştirebilmesidir. Örneğin İngiltere’de hangi parti iktidara gelirse gelsin İngiliz dış politikası pek değişmez. Ancak ülkemizde bir devlet politikası olarak bilinen Kıbrıs sorunu bile geçmişte Annan Planı’nın kabul edilmesiyle geri dönülmez bir şekilde ülke aleyhine sonuçlanabilirdi. Siyasi partiler ve hükümetler ülkenin ekonomik ve siyasi bağımsızlığına farklı açılardan bakmayı sürdürdükçe bu gerilim devam edecek. şeklinde yorumlanır.
Parti mitingleri şimdiye kadar sorunsuz geçti
“Şu ana kadar sorunsuz ilerleyen parti mitingleri ve 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan seçimler hiç tereddütsüz sonuçlandı; Yönetim devam etse de değişse de Atatürk’ün kuruluşundan 100 yıl sonra kurduğu cumhuriyetin demokratik bir şekilde işlediği dost ve düşmanlara ve tüm dünyaya ilan edilmelidir.” Arslan, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin küresel öneme sahip olduğunu söyledi. Arslan sözlerini şöyle tamamladı:
“Uluslararası basın ve devlet kurumları tarafından yakından takip edilen 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri küresel bir öneme sahiptir. Dünyanın gözü Türkiye’de. Seçim sonuçları Türkiye’nin göç politikalarını ve NATO, AB, Ortadoğu, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan ile olan enerji ilişkilerini yakından etkileyecektir. Ülkemizin ve milletimizin kaderi açısından büyük bir tarihi öneme sahip görünüyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı