OPEC küresel petrol talebi tahminini düşürdü
OPEC, örgütün piyasaları istikrarda tutmayı amaçlayan üretim kesintileri uygulaması nedeniyle global petrol talebi kestirimlerini yine düşürdü.
Daha zayıf bir ekonomik temel ve Çin’in sıkı Kovid tedbirleri nedeniyle OPEC bir ay evvel benzeri büyüklükte yaptığı düşüşün akabinde bu çeyrek boyunca piyasaya sunacağı ham petrol ölçüsüne ait kestirimlerini günlük 520 bin varil düşürdü.
Bu, küme ve müttefikleri tarafından geçen ay kararlaştırılan ve ABD Lideri Joe Biden’ın sert eleştirilerine maruz kalan günde 2 milyon varillik arz kesintisinin, indirimler tam olarak uygulanmasa bile üretimi piyasaları dengeleyen seviyelere indirmesi gerektiği anlamına geliyor.
OPEC’in Viyana merkezli araştırma ünitesi yayımladığı aylık raporunda, “Küresel ekonomiye ilişkin önemli belirsizlik ve dünya çapında resesyon korkuları, küresel petrol talebi büyümesinin aşağı yönlü riskine katkıda bulunuyor. Öte yandan Çin’in sıfır Kovid politikası da bu belirsizliği artırıyor” sözleri kullanıldı.
Biden, Suudi Arabistan’ı ve ortaklarını geçen ay kesintileri açıklamaları sonrası sert bir dille eleştirmiş ve Riyad’ı global ekonomiyi tehlikeye atmak ve petrol fiyatlarını yüksek tutarak OPEC+ üyesi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline takviye çıkmakla suçlamıştı.
O vakitten bu yana piyasa eğilimleri, OPEC’in kararına bir miktar haklılık kazandırdı ve fiyatlar, talep sinyalleri dalgalansa bile 95 dolar civarında genel olarak sabit kaldı. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, Kovid salgınlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bazı kısıtlamaları değiştirirken, hükümet bunların politikasını gevşetmediğini ve iyileştirme olduğunu söylüyor.
Mısır’daki COP27 iklim görüşmelerinde konuşan Suudi Güç Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, geçen hafta OPEC+ ittifakının üretim siyasetinde “temkinli” kalacağını yineledi.
Dünya piyasaları bu yılın büyük kısmında fazla verdi ve günlük arz fazlası geçen çeyrekte 1,1 milyon varile yükseldi. Rapora nazaran, yıl için ortalama fazla üretim günlük 300 bin varil olacak.
OPEC, dördüncü çeyrekte talebi karşılamak için günde ortalama 28,92 milyon varil ham petrol pompalaması gerekeceğini söyledi.
Bu, 13 üyesinin Ekim ayında ürettiğinden kabaca günde 574 bin varil daha az olsa da, tertip ve müttefiklerin kesintilerini uygulamasıyla fazlalık azaltılacağı ve muhtemel bir açığa dönüştürüleceği belirtiliyor.
Alınan kararda Orta Doğu’nun ağır sıkletleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük yükü omuzlayacakları ancak üzerinden anlaşılan arz kesintisinin sırf bir kısmının uygulanması bekleniyor. Birliğin öbür üyelerinin yıllardır yetersiz yatırım yahut siyasi istikrarsızlıktan ötürü kotalarının altında üretim yaptıkları hasebiyle kesinti yapma yükümlülükleri bulunmuyor.
Rapor, talebin gelecek yılın birinci çeyreğinde mevsimsel olarak toparlanacağını ve OPEC’in ham petrolüne olan ihtiyacı canlandıracağını belirtti. 23 ulustan oluşan OPEC+ ittifakının tamamı, 4 Aralık’ta Viyana’da 2023’ün başları için üretim siyasetini görüşmek üzere toplanacak.